De ce am început să citesc cărți motivaționale



Am învățat să citesc la vârsta de 4 ani și prima carte pe care am citit-o a fost Pisicile Aristocrate. That being said, am preferat întotdeauna cărțile de beletristică, în defavoarea celor științifice, non-fiction sau self-help. Și totuși, în ultimul an am început să citesc tot mai multe cărți motivaționale. Vrei să știi de ce? Citește în continuare!


Ce sunt cărțile motivaționale?

Sunt convinsă că știi ce-s cărțile motivaționale dacă citești acest articol, așa că nu stau să-ți explic prea mult. Pentru mine, o carte motivațională e orice poveste de succes (biografie sau autobiografie), cărți psihologice, cărți care îți oferă rezolvări și sfaturi...știi tu - cărți care te motivează. Sunt acele vorbe pe care, odată ce le citești, se presupune că îți oferă imboldul de care ai nevoie pentru a te pune pe treabă, indiferent dacă vorbim despre a te pune să slăbești, să devii mai proactivă în ceea ce faci sau whatever. Deși asta este scopul lor principal, de cele mai multe ori, cred eu, răspunsurile pe care ți le oferă sunt prea vagi ca să te ajute cu adevărat sau sunt fix acele clișee pe care le știe deja toată lumea. 


De ce citesc cărți motivaționale? 

Și-atunci de ce le citesc? Am început să citesc astfel de cărți acu vreo doi ani, dar a devenit un lucru constant în viața mea în ultimul an. Citisem Lecții de Magie de Elizabeth Gilbert pentru că promitea să dea sfaturi despre cum să devii mai creativ, iar eu simțeam că am nevoie de asta. Well, recunosc că inițial, cartea m-a prins, dar m-a desprins imediat ce nu mi-a plăcut ce-a zis. La fel s-a întâmplat și cu #Girlboss de Sophia Amoruso. De fapt, cea din urmă a ridicat o scânteie în mine, pentru că nu prea eram de acord cu ceea ce zicea tipa. Ea zice că tot ce a făcut nu a fost din noroc, ci din muncă. Eu zic poate, dar ține și de oportunitate, lucru pe care nu-l poți juca atât de bine precum munca. 

În fine, trecând peste diferențele mele cu ceea ce zic autorii, am citit apoi How to Be a Bawse, cartea scrisă de Lilly Singh. De data asta a fost o experiență diferită, pentru că eram fan al ei de pe canalul ei de Youtube, eram familiarizată cu autorul și o plăceam deja pentru ideile ei, astfel că mi-a fost ușor să mă identific cu ce are de zis. 

În cele din urmă, fără să-mi dau seama am fost prinsă într-un vârtej fără scăpare al cărților de dezvoltare personală și mi-am dat seama de ce citesc astfel de cărți. Nu e ca să primesc sfaturi despre cum să devin mai productivă sau să descopăr cei 10 pași către succes. Citesc cărți de dezvoltare personală pentru că prin intermediul acestora identific noi valori sau defecte ale mele. Dar nu în felul în care ai crede. Cele mai bune și surprinzătoare informații despre mine le-am primit din cărțile care nu mi-au plăcut. Asta pentru că aveam ceva de zis acolo. Fără să vreau, am început să contrazic și să-mi argumentez de ce contrazic idei propuse de autori. 

So, citesc cărți motivaționale ca să-mi dau seama ce nu îmi place la anumite idei și de ce. 


Cum mă ajută asta?

Am ajuns să mă cunosc mai bine prin argumentele pe care le aduc în a contrazice o idee. Și descopăr această parte din mine tocmai pentru că îmi pun în cale alte viziuni, alte puncte de vedere. Vezi tu, eu cred că nu te poți dezvolta decât atunci când îți formezi propriile opinii, iar cea mai bună metodă să îți formezi opiniile e să aduci contra-argumente opiniilor care nu-ți plac. Acel „de ce” poate porni o dezbatere prin care să-ți descoperi anumite valori sau să accepți anumite situații din viața ta. În cel mai rău caz, îți oferă o altă perspectivă la ceea ce știai deja. Așa că voi continua să citesc astfel de cărți. De fapt, toate titlurile din imaginea de mai sus sunt cărțile pe care le voi citi în următoarea perioadă (mai puțin cele pe care le-am citit deja).

Ce am citit:


Dacă vrei să știi ce citesc pe parcurs, mă poți urmări pe Goodreads sau în dreapta articolului, pe blog.


Ce urmează să citesc:



Acum te las pe tine. Spune-mi, tu citești cărți motivaționale? De ce?

Until next time, yours,

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Back
to top